Symptomen

1 november 2023

Herken de signalen van het prikkelbare Darmsyndroom (PDS)

Symptomen

1 november 2023

Herken de signalen van het prikkelbare Darmsyndroom (PDS)

Symptomen

1 november 2023

Herken de signalen van het prikkelbare Darmsyndroom (PDS)

Één op de 10 mensen heeft hier last van. Ontdek wat het inhoudt, welke symptomen hierbij horen, het verschil tussen de conventionele en orthomoleculaire benadering, en meer!

Wat is PDS?

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor buikklachten, oftewel 'een verstoring van de darmwerking'.

Welke klachten ervaar je bij PDS?

Bij PDS kun je last hebben van buikpijn, ontlastingsproblemen, gasvorming, een opgeblazen buik, misselijkheid, vermoeidheid, diarree en/of obstipatie.

Wat is het verschil tussen de reguliere benadering en de orthomoleculaire benadering?

In de reguliere geneeskunde ga je naar de huisarts omdat je last hebt van een van de bovenstaande klachten, bijvoorbeeld een opgeblazen buik. De huisarts kan geen afwijkingen vinden (na bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of een urinetest) en schrijft vezelzakjes en medicatie voor. Daarnaast is de kans groot dat je het label PDS opgeplakt krijgt. Het lijkt erop dat je er maar mee moet leren leven.

In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we naar de oorzaak in plaats van symptoombestrijding. Hierbij wordt gekeken naar de volgende vragen: 'wat krijgen mijn darmen te eten', 'eet je om te vullen of om te voeden?' en 'heb je last van stress?' Stress is ook erg belangrijk omdat er een connectie bestaat tussen je brein en darmen.

Waar ga je mee aan de slag moet bij PDS?

Er zijn meerdere aspecten waar je op moet letten als je van je symptomen af wilt komen. Voeding, stress, mindset en beweging zijn allemaal belangrijke factoren die van invloed zijn op je darmen en darmklachten bepalen.

Wat kan jouw lichaam goed verdragen en wat niet?

Een ander essentieel punt is het onderzoeken van wat jouw lichaam verdraagt en wat niet. Onderliggende triggers kunnen allergieën of intoleranties zijn. Daarom is het belangrijk om ook op dit vlak een test uit te voeren.

Hoe kunnen deze klachten worden opgelost?

Het belangrijkste is dat je kijkt naar je huidige voedings- en leefstijlpatroon en geleidelijk verbeteringen aanbrengt. Het is essentieel om een leefstijl aan te nemen die echt bij jou past, die je kunt volhouden en waarvan je op de lange termijn de vruchten kunt plukken.

Basis tips:
  • Eet voedingsmiddelen met veel vezels.

  • Richt je op het consumeren van onbewerkte producten.

  • Kauw grondig op je eten.

  • Neem rustig de tijd om te eten.

  • Drink geen water tijdens de maaltijd.

  • Kijk naar je ontlasting en vergelijk het met de Bristol Stool Chart.

Doel: een rustige buik, vrij van klachten en vol energie!

Raak voorgoed verlost van die vervelende buikklachten, zonder de nadruk te leggen op diëten. Leer echt te genieten van heerlijke maaltijden en leer gerechten bereiden waar je van geniet, zodat het op de lange termijn vol te houden is en uiteindelijk een levensstijl wordt waar je nooit meer vanaf wilt stappen.

Ben je op zoek naar een oplossing voor je buikklachten en wil je weer een rustige buik hebben, met als extra voordeel meer energie? Plan dan gratis een kennismakingsgesprek in bij mij!